BirdLife Suomen ja sen jäsenyhdistysten keskeinen tehtävä on lintujen ja luonnon monimuotoisuuden suojelu. Linnuston järjestelmällinen ja intensiivinen tutkimus- ja seuranta on tärkeää, jotta tietomme lintujen kannanvaihtelusta ja lintujen elinympäristöjen tilasta olisi luotettavaa ja ajantasaista. Tällöin tarvittavat suojelutoimetkin voidaan suunnitella ja kohdentaa mahdollisimman oikein hyvien tulosten saavuttamiseksi.
Suomessa linnuston tutkimus- ja seurantatyö on maailmanlaajuisesti tarkastellen korkeatasoista, Tämä perustuu pitkälti suuren joukon innokkaiden lintuharrastajien keräämiin aineistoihin. Näitä tuloksia hyödyntävät ammattimaiset asiantuntijat tutkimusraporteissaan.
Lajien suojelu – muuttuva ja uhanalaistuva lajistomme
Lajien suojelun pohjana on tieto lintulajin kannankehityksestä ja lajia uhkaavista tekijöistä. On erityisen tärkeätä seurata ja tutkia uhanalaisten ja harvalukuisten lajien tilaa ja toimia niiden suojelutilanteen parantamiseksi. Valitettavasti uhanalaiseksi on taantunut joka vuosi monia aikaisemmin elinvoimisia lajeja. Toisaalta joitakin uusia eteläisiä lajeja on ilmaston lämpenemisen seurauksena tullut osaksi vakituista pesimälinnustoamme. Ilmastonmuutos on aikaistanut lähimuuttajien muuttoa maahammme ja viivyttänyt myös muuttoa tai jopa lisännyt talvehtivien lajien joukkoa maassamme erityisesti etelärannikolla ja sen tuntumassa.
Vuoden linnut
BirdLife Suomi valitsee lähes joka vuosi vuoden linnun. Vuoden linnut ovat yleensä vähentyneitä, harvalukuisia ja esiintymiseltään vajavaisesti tunnettuja lajeja. Vuoden linnusta kerätään havaintoja tehostetusti, ja vuoden tavoitteena voi olla esimerkiksi lajin pesimäkannan suuruuden selvittäminen.
Vuoden 2024 lintu on selkälokki
Vuoden 2022 linnut ovat naurulokki ja pikkulokki.
Vuoden 2021 lintu on pikkutikka.
Tutkimusta ja suojelua Lohjalla sekä Siuntiossa
Linnuston ja koko maapallon tila on kiihtyvässä muutosvaiheessa – kohti huonompaa tilaa. Syyllinen on Ihminen, joka romahduttaa maapallon elollisen luonnon elinvoimaisuutta, aiheuttaa lajikatoa ja samalla heikentää omaa elinmahdollisuuttaan kiihtyvään tahtiin. Ilmaston lämpeneminen aiheuttaa myös maapallonlaajuisia ongelmia koko maapallon eliöyhteisölle koituen lopulta ihmisen omaski turmioksi, jollei estäviin toimin ryhdytä kuten tiedemiehet ja asiantuntijat ovat jo vuosikymmeniä esittäneet.
Toivottomuuteen ja pessimismiin ei ole syytä vaipua. Hakin toimialueella Lohjalla ja Siuntiolla suojeluaisoihin voi yksityisenä kuntalaisena ja yhdessä muiden kanssa vaikuttaa monin tavoin, vaikka esim. mielipidekirjoituksin ja omatoimisin retkin. Retkiin voi pyytää apua esim. Hakin oppailta.. Hakki järjestää monipuolisesti ja eri vuodenaikoina useita lintu- ja luontoretkiä, joissa lintujen suojeluasiat ovat aina läsnä kun maastossa retkeillään ja lintuja tarkkaillaan: tapahtuvathan retket lintujen omassa elinympäristössä, joista merkittävä osa on uhanalaisia kuten moni lintulajikin. Valtakunnallisiin tapahtumiin (Pihabongaus, Tornien taisto, Bongaa päivä pihalla, EuroBirdwatch muutonseuranta) on osallistunut joka vuosi innokas lintuharrastajien joukko. Seuraa viestitystämme kotissivuillamme. Retkistä ja tapahtumistamme pyrimme viestittämään myös mm. Hakin Facebook-sivuilla (https://www.facebook.com/hakkiry).
Jokainen hakkilainen voi omalla tavallaan edistää linnuston suojelua. Talvilinturuokinta, jokavuotiset talvilintu-, vesilintu-, maalintulaskennat, muutonseuranta lintujen rengastus ja pöntötys ja kaikenlainen lintuhavaintojen kirjaus edistää tietämystä linnuston tilasta. Lintuharrastukseen voi liittää lintujen valokuvaamista, missä, kuten kaikessa toiminnassa, on huomioitava vastuullinen käyttäytyminen erityisesti lintujen pesimäaikaan. Lohjalla toimii Lohjan Lintutalo, joka hoitaa heikkokuntoisia, loukkaantuneita lintuja takaisin luontoon. Hakki järjestönä ottaa lausunnoillaan kantaa linnuston ja monimuotoisuuden puolesta myös seuraamalla toimialueemme Lohjan kaupungin ja Siuntion kunnan maankäytön suunnittelua eli käytännössä kaavoitusta. Lausuntoja on tähän asti tehty jo useista kaavoitushankkeista. Lausunnot sekä menneet että tulevat tulemme esittämään tällä sivustolla, uusimmat sitä mukaan kun niitä valmistuu. Käytännössä päävastuun lausuntojen teosta kantaa suojeluvastaava Aki Mettinen. Hakin hallitus käsittelee ja hyväksyy lausunnot jolloin ne lähetetään eteenpäin esitettäväksi.
Mikäli haluat itsenäisesti syventyä aiheeseen enemmän, olen koonnut käyttöösi suojeluaiheisia internetlinkkejä, kaikkia muitakin hyödyllisiä linkkejä löytyy myös suoraan Hakin kotisivujen yläosan ”Linkkejä” otsikon alta.
Olen aivan varma, että hakkilaisilla on paljon huomioita ja ideoita linnuston suojelun ja luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi omissa kunnissamme. Niitä kannattaa tuoda rohkeasti esille ja ryhtyä toimiin yhdessä – ihan oman itsemme ja lastemme vuoksi!
Suojeluterveisin
Aki Mettinen, suojeluvastaava/Hakki.
28.11.2024 (päivitetty).