Hakki suhtautuu myönteisesti Helsingin kaupunkirottaprojektin oheiseen kyselyyn, jossa kartoitetaan lintujen talviruokinnan erilaisia tapoja. Se, että Hakki osallistuu tämän kyselyn markkinointiin tiedottamalla siitä jäsenilleen ei tarkoita sitä, että Hakki lintujärjestönä suhtautuisi lajeihin eri tavoilla suosimalla tai estämällä jotakin lajiryhmää tai lajia käymässä ruokintapaikalla ”apajalla”. Kyselyyn vastaaminen on täysin vapaaehtoista, josta vastaa kyselyyn osallistuja henkilökohtaisesti, kuten oheisessa kyselyssä kerrotaan.
Miten pihalintuja ruokitaan Suomessa? Kyselytutkimus lintujen ruokkijoille
Lintuja ruokitaan kaikkialla Suomessa niin maalla kuin kaupungeissa ja ruokintaa harrastavat keskenään hyvin erilaiset ihmiset. Nyt käynnissä olevan kyselyn avulla selvitetään, minkälaisia ruokintalaitteita ja -tapoja Suomessa käytetään pihalintujen ruokkimiseen. Tutkijat pyytävät kansalaisia lähettämään valokuvia lintulaudoistaan.
Pihalintujen ruokkiminen on suosittu harrastus Suomessa ja monelle ihmiselle tärkeä, arkinen tapa olla tekemisissä lähiluonnon kanssa. Lintuja ruokitaan niin maalla kuin kaupungeissa. 1900-luvun edetessä ruokkimisesta on tullut koko kansan harrastus. Monen suomalaisen mielestä on mukava ruokkia lintuja ja samalla tarkkailla niitä esimerkiksi ikkunan takaa.
Helsingin kaupunkirottaprojekti toteuttaa talvella 2022-23 lintujen piharuokintakyselyn, jolla kerätään kansalaisilta valokuvia lintulaudoista tai muista lintujen ruokinnan tavoista sekä tarinoita siitä, miten näihin ruokinnan tapoihin on päädytty. Vastauksia toivotaan eri puolilta Suomea.
Lintulaudan tehtävä on mahdollistaa lintujen ruokkiminen, mutta ruokintalaitteille ovat jotkut lintulajit toisia lajeja tervetulleempia. Se, mitä lintuja erityisesti halutaan ruokkia ja miten se vaikuttaa ruokintaan ja siinä käytettyihin laitteisiin, kiinnostaa tutkijoita. Lisäksi julkisessa keskustelussa tuodaan usein esille ruokinnan haittavaikutuksia. Se, että rotat hyötyvät lintujenruokinnasta, on johtanut ruokintakieltoihin joissakin Suomen kaupungeissa. Kiellot kertovat siitä, ettei kaikkia eläimiä haluta ruokkia. Nisäkkäiden lisäksi jotkut linnutkin ovat ei-toivottuja vieraita ruokintapaikoilla.
Laitteita ja ruokintatapoja on laidasta laitaan, puussa roikkuvista talipalloista ja yksinkertaisista muovisista ruokinta-automaateista koristeellisiin puisiin lintulautoihin. Jotkut heittävät ruuan myös suoraan maahan. Tutkijat ovat kiinnostuneita esimerkiksi tilanteista, joissa ruokintalaiteita on muokattu niin, etteivät kaikki eläimet pääse apajille. Lintulaudan ei kuitenkaan tarvitse olla mitenkään erikoinen. Kaikki, jotka ruokkivat tai ovat joskus ruokkineet pihalintuja Suomessa, voivat osallistua tutkimukseen vastaamalla kyselyyn.
Näin osallistut tutkimukseen
Lähetä enintään kolme valokuvaa ruokintapaikastasi, kuten lintulaudasta tai muusta ruokintatavastasi ja kerro siitä kyselylomakkeella. Jos haluat kertoa useammasta ruokintapaikasta, täytä oma lomake jokaista kohden. Kyselyn voi täyttää suomen lisäksi ruotsin ja englannin kielellä.
Kyselyyn pääsee tästä linkistä: https://redcap.link/linturuokinta. Kysely on auki 15.4.2023 asti.
Kysely järjestetään osana Helsingin kaupunkirottahanketta yhteistyössä Kadonneet, uhanalaiset ja saapuneet lajit. Ihmisten suhde Itämeren muuttuvaan biodiversiteettiin -projektin kanssa. Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista. Vastaamalla kyselyyn hyväksyt antamiesi tietojen käytön tutkimuksessa. Lisäksi toivomme lupaa käyttää vastauksiasi laajemminkin ja kysymme lupaa vastauksien arkistoimiseen. Valokuviin ja kirjallisiin vastauksiin viitataan nimettömänä ilman suoria tunnistetietoja.