Syyskokous ja ”Ilmastonmuutos trooppisissa merissä” -esitelmä

Hakin sääntömääräinen syyskokous pidetään ke 8.11.2023 klo 18.00 Lohjan pääkirjaston Järnefeltinsalissa. Kokouksen jälkeen kuullaan Jessica Haapkylän esitys ”Ilmastonmuutos trooppisissa merissä”.

Valtameret ovat keskeisiä maapallon elämän kannalta. Ne toimivat hiilinieluina ja tuottavat puolet ilmakehän hapesta. Trooppiset meret ovat maailman rikkain meriympäristö. Koralliriutoilla arvioidaan elävän jopa miljoona lajia. Ilmastonmuutoksen aiheuttamat lämpöaallot aiheuttavat riutoilla runsaasti tuhoa, sillä korallit ovat hyvin herkkiä lämpötilan vaihteluille. Maailmalla on kuitenkin meneillään runsaasti korallien ennallistamisprojekteja. Myös riuttojen yhteydessä eläviä tärkeitä hiilinieluja, meriruohoniittyjä ja mangrovemetsiä, pyritään ennallistamaan. Esitys perustuu Haapkylän omiin kokemuksiin maailman meriltä.

Jessica Haapkylä on korallibiologi. Hänen väitöskirjansa käsitteli ilmastonmuutoksen vaikutuksia korallitauteihin Australiassa ja Indonesiassa. Jessica on tehnyt tutkimussukelluksia erilaisissa projekteissa ympäri maailman meriä. Hän on työskennellyt sekä Jacques Cousteaun Equipe Cousteau -järjestössä Pariisissa, että Cousteaun pojan, Jean-Michel Cousteaun, Ocean Futures -järjestössä Kaliforniassa. Nykyään hän toimii vapaana tiedetoimittajana ja tietokirjailijana. Hän on kirjoittanut neljä ilmastonmuutosta käsittelevää tietokirjaa, joista ”Valtameret ja ilmastonmuutos” (Minerva Kustannus 2022) oli Kanava-palkintoehdokkaana.